Ipé wordt vaak omschreven als een luxe houtsoort, en terecht!

Ipé is een hele duurzame hardhoutsoort die onder andere voorkomt in Midden- en Zuid-Amerika. Met duurzaamheidsklasse 1 is een levensduur van 30 jaar zeker te behalen. Een ander groot voordeel is de stabiliteit; doordat Ipé een fijne nerfstructuur heeft is het hout heel stabiel. Het heeft daardoor veel minder kans op vervorming, splijten en kromtrekken dan andere (hard)houtsoorten.

Vanwege al deze eigenschappen wordt Ipé in landen als Nederland, Duitsland en België veel gebruikt als vlonderplanken en gevelbekleding.

De voordelen van Ipé op een rij

Duurzaamheidsklasse 1 

Ipé heeft een levensduur van ca. 30 jaar onder de juiste condities

Stabiele houtsoort

Door de fijne structuur van het hout minder kans op vervormen

Unieke uitstraling

Door het natuurlijke kleurverschil ontstaat er een speels effect

ONDERHOUDSVRIJ

Ook zonder afwerking gaat Ipé lang mee en kleurt het egaal grijs

Ipé varieert in kleur van geelachtig bruin tot rood- en donkerbruin.

Ipé kent van nature veel kleurverschil in het hout. Juist dit kleurverschil geeft uw vlonder een luxe en speelse uitstraling. Wanneer het hout geolied wordt komt dit kleurverschil nog meer naar boven. 
Wanneer u de vlonder niet behandeld zal deze prachtig egaal grijs worden.

De belangrijkste kenmerken van Ipé

Botanische naam

Tabebuia serratifolia

Familie

Bignoniaceae

Boombeschrijving

De vele soorten en het grote verspreidingsgebied zijn er de oorzaak van dat de afmetingen van de bomen en de houteigenschappen sterk verschillen. Hoogte 30-40(-65) m met een diameter van 0,6-0,9(-1,8) m. De takvrije rechte cilindrische stammen kunnen tot 8-40 m lang zijn en hebben aan de voet soms wortelaanzetten.

Houtbeschrijving

Het groenachtig bruine tot groenachtig geelbruine kernhout is duidelijk te onderscheiden van het geelachtige grijze 40-80 mm brede spint. De kern vertoont vaak lichte tot donkere zones waardoor het enigzins gestreept kan lijken. Ook als er kruisdraad is, kan door de lichtval een decoratieve fijne streeptekening aanwezig zijn. Ipé heeft een vrij gelijkmatige structuur zonder uitgesproken tekening. Het bevat de inhoudsstof lapachol die op het langsvlak als (groen)gele streepjes zichtbaar is.

Duurzaamheid

Duurzaamheidsklasse 1

Volumieke massa

Vers: 1200 – 1300 kg/m3
Gedroogd: 950 – 1150 kg/m3

Hardheid

Langsvlak 13.700 – 16.700 N (Janka)

Toepassingen

Vooral voor constructiewerken (bruggen- en scheepsbouw en havenwerken(, dwarsliggers, buiten- en binnentimmerwerk, parket, vloeren, meubels, draaiwerk, snijwerk, bedrijfsvloeren, tuinhout, tuinmeubulair.