Ipé vlonderplanken: een luxe vlonder in de tuin…

Het monteren van de Ipé vlonderplanken kan op 2 manieren; zichtbaar of onzichtbaar:

> Zichtbaar kan dit met behulp van RVS 410 vlonderschroeven. Deze vlonderschroeven hebben een kleine kop die daardoor minder opvalt en mooier verzinkt in het hout. Gebruik altijd schroeven van minimaal 2x de plankdikte, het liefst zelfs iets langer. Boor hardhouten planken altijd eerst voor, zo voorkom je dat de planken gaan splijten. Voor een mooi resultaat kun je de geboorde gaten eerst nog verzinken met een verzinkboor, zo valt de schroef helemaal netjes weg in het hout. De planken moeten per regel met 2 schroeven worden gemonteerd.

> Onzichtbaar monteren is mogelijk met zogenaamde kunststof vlonderstrips (Hapax Fixing Pro). Deze strips worden eerst aan de onderzijde van de vlonderplanken gemonteerd, vervolgens worden de planken omgedraaid en vastgeschroefd aan het regelwerk. De bevestiging is na montage dus geheel onzichtbaar. Wanneer je gebruik wilt maken van onzichtbare montage is het heel belangrijk om het regelwerk op maximaal 35 cm hart-op-hart afstand te plaatsen!

Standaard zijn deze vlonderstrips gemaakt voor het monteren vlonderplanken met een breedte van 140 mm, maar door de strips door te breken zijn deze ook te gebruiken voor vlonderplanken van 145 mm breed. Hoe je dit onzichtbare systeem precies monteert kun je bekijken in deze video.


Vlonderschroeven

Hapax Fixing Pro

Hapax Fixing Pro

Dikte planken
19 / 21 / 25 mm
(mits beschikbaar)

Tussenruimte planken
Zelf te bepalen afstand (advies 5-10 mm)

Leverbare lengtes
180 cm tot 610 cm 
(mits beschikbaar)

Bevestiging
>  Zichtbaar, met vlonderschroeven
>  Onzichtbaar, met vlonderstrips (Hapax Fixing Pro)

Legverband
Eenvoudig, minder voorboren en meten

Legverband
Mooiste resultaat ontstaat bij gebruik van verschillende lengtes.
Ook langere lengtes zijn beschikbaar, daardoor kunnen kleinere vlonders eventueel ‘in één lengte’ gelegd worden.


Fundering
Tegels of hardhouten piketpalen


Regelwerk

Hardhouten regels 45×70 mm


Hart op hart afstand regelwerk

>
Bij schroeven; ca. 40 cm
>
Bij vlonderstrips; ca. 35 cm

Afwerking

>
Geen, het hout zal natuurlijk vergrijzen
>
Hardhoutolie, het hout zal kleur behouden, maar onderhoud noodzakelijk


Welke materialen heb ik nodig om een Ipé vlonder te maken?

Fundering

Een vlonder begint bij een goede fundering, afhankelijk van het type ondergrond wordt een vlonder meestal op tegels of piketpalen geplaatst.

Regelwerk

De vlonderplanken moeten worden bevestigd aan onderliggend regelwerk. Dit regelwerk wordt op tegels gelegd of aan de piketpalen bevestigd.

Vlonderplanken

Buitenparket is beschikbaar in lengtes van 90, 120, 150 en 180 cm. Door verschillende lengtes door elkaar te gebruiken ontstaat het mooiste verband.

Bevestiging

Het monteren van buitenparket kan met behulp van speciale zwarte RVS vlonderclips en zwarte vlonderschroeven. Onze premium vlonderclips zijn gemaakt van RVS en voorzien van een zwarte coating waardoor deze minder opvallen na de montage.

Afwerking

Wanneer je Ipéhout niet behandeld zal het na verloop van tijd mooi egaal grijs kleuren. Wanneer je liever de originele houtkleur wilt behouden kun je ervoor kiezen om de vlonder te behandelen met een (hardhout)olie.