Fundering
Wanneer je een vlonder gaat bouwen is het belangrijk om hier een goede fundering voor te gebruiken, zeker ook bij buitenparket. Het type fundering is afhankelijk van de ondergrond.

>
 Ga je een vlonder bouwen op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld een dakterras, dan is de fundering eigenlijk al klaar. Je kunt het regelwerk namelijk direct op deze tegels plaatsen met behulp van rubberen tegeldragers. 
>
 Ga je een vlonder bouwen op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld op zand, dan moeten er eerst piketpalen worden gezet om het regelwerk aan te kunnen monteren. Hiervoor worden vaak hardhouten palen gebruikt van 6×6 cm dik en ca. 100 cm lang. Deze piketpalen plaats je ongeveer om de 40-50 cm. Met deze piketpalen bepaal je direct hoe hoog de vlonder komt. We adviseren om altijd wat ruimte over te houden tussen de vlonder en de ondergrond, hierdoor kan het hout ventileren en zal het langer meegaan. De gaten voor de palen kun je maken met een grondboor.
Onder de vlonder wordt vaak worteldoek geplaatst om onkruidgroei tegen te gaan.

Plaats het regelwerk om de 30-35 cm

Fixeer het regelwerk door bijvoorbeeld piketpalen of metalen hoekjes.

Regelwerk
Zodra de fundering gereed is kun je aan de slag met het plaatsen van het regelwerk. Hiervoor worden vaak (hard)houten regels van 45×70 mm voor gebruikt. Het is belangrijk om deze regels bij buitenparket om de
30 cm hart-op-hart afstand te plaatsen.
Bij een vlonder op tegels plaats je de regels met behulp van rubberen tegeldragers direct op de tegels. Minimale hoogteverschillen kunnen nog worden weggewerkt door meerdere tegeldragers op elkaar te plaatsen. Het beste is om de regels op een aantal punten vast te maken aan de tegels, zo voorkom je dat balken los kunnen komen op het moment dat deze bijvoorbeeld nog werken of kromtrekken. Je kunt de regels bijvoorbeeld vastmaken aan de tegels met behulp van slagpluggen.
>
 Bij een vlonder op piketpalen zet je de regels met behulp van slotbouten aan de zijkant van iedere piketpaal vast. Wanneer de eerste en de laatste paal op de juiste hoogte staan kunnen ook alle tussenliggende palen worden vastgezet.

De kopse kanten van buitenparket zijn met veer en groef in elkaar te schuiven, zorg ervoor dat deze verbinding nabij het regelwerk uitkomt (vandaar ook de regelafstand van 30 cm).

Vlonderplanken monteren
Als ook het regelwerk gereed is kunnen de vlonderplanken worden gemonteerd met behulp van speciale zwarte RVS vlonderclips en zwarte vlonderschroeven. Afhankelijk van de afmetingen van de vlonder kies je planklengtes die het beste uitkomen,  buitenparket is leverbaar in lengtes van 90, 120, 150 en 180 cm. Het mooiste effect ontstaat als je meerdere verschillende planklengtes in je vlonder verwerkt, zo krijg je een mooi verspringend patroon.

1. Plaats de eerste vlonderplank met begin-/eindclips
De eerste vlonderplank wordt aan de kopse kant van het onderliggende regelwerk gemonteerd met behulp van een begin-/eindclips en 1 zwarte vlonderschroef. Schuif de clips in de sponning/zijgroef, dus deze vlak aan en schroef deze vast.
Boor schroeven 
altijd voor, zeker bij hardhout! Dit voorkomt splijten, scheuren en het afbreken van schroeven.

Begin-/eindclip

Boor altijd eerst voor en schroef de clips vervolgens vast

Eén schroef is hier voldoende, de tweede schroef zou in de vlonderplank uitkomen.

2. Schuif de volgende vlonderplanken aan de kopse kanten in de vorige vlonderplanken
De kopse kanten van het buitenparket zijn met veer en groef in elkaar te schuiven. Schuif de planken niet volledig in elkaar, maar zorg voor een klein beetje ruimte. Gebruik bij kopse naden twee clips per plank, één clip in het midden is niet voldoende.

Laat de kopse naden verspringen voor een speels effect. Wanneer je de naden ‘verdeeld’ over de vlonderplanken door verschillende lengtes vlonderplanken te gebruiken krijg je het mooiste effect.

Gebruik bij naden altijd 2 begin-/eindclips

Zorg voor een klein beetje ruimte tussen de kopse naden

Gebruik bij naden ook altijd 2 tussenclips

3. Plaats de volgende rij vlonderplanken met tussenclips
Alle volgende tussenliggende vlonderplanken worden op het regelwerk gemonteerd met behulp van tussenclips en 2 zwarte vlonderschroeven. Schuif de clip in de sponning/zijgroef en draai de schroeven losjes aan. Schuif vervolgens de volgende vlonderplank in de clip en schroef daarna pas de tussenclips definitief vast. Wanneer de schroeven direct volledig worden vastgeschroefd kan de volgende plank lastig worden aangeschoven.

Gebruik een rubberen hamer of klem om de planken 
voorzichtig aan te schuiven, maar gebruik zeker niet teveel kracht.

Boor altijd eerst voor en voorkom het afbreken van schroeven

Schroef de clip eerst losjes vast

Schuif de volgende vlonderplank aan en schroef dan pas volledig vast

4. Plaats de laatste rij vlonderplanken met de begin-/eindclips 
Het plaatsen van de laatste vlonderplank is eigenlijk hetzelfde als het plaatsen van de eerste. Schuif de clips weer in de sponning/zijgroef. duw deze vlak aan en schroef deze vast.

Afwerking
Tijd voor de afwerking!

De zijkanten van de vlonder kunnen worden afgewerkt met een kantplank. Meestal wordt daar ook een vlonderplank voor gebruikt zodat deze dezelfde uitstraling heeft als de rest van de vlonder.
>
 Wanneer je de vlonder niet verder behandeld zal deze na verloop van tijd gaan vergrijzen. Ipé staat bekend om de mooie egaal grijze kleur die het krijgt en wordt daarom vaak niet verder afgewerkt. Wanneer je de originele kleur van het hout wilt behouden kun je ervoor kiezen om de vlonder te behandelen met hardhoutolie. Afhankelijk van de weersinvloeden zul je de vlonder 1-2 keer per jaar moeten voorzien van een nieuwe laag olie.
Wanneer je de vlonder regelmatig (met name in het najaar) schoonveegt zul je minder last hebben van algen en groenverkleuring.

TIP! > Wil je later een plank vervangen of nog onder de vlonder komen?
Dat is met dit systeem mogelijk. Schroef alle vlonderclips van de plank(en) die je wilt verwijderen én de eerste clips van de aangrenzende plank(en) los. Let op; schroeven verwijderen uit hardhout gaat niet altijd, zeker niet wanneer de schroeven wat ouder zijn, kan het gebeuren dat deze afbreken. Schuif alle clips door de sponning voorbij de uiteinde van de vlonderplank.
De plank ligt niet alleen nog vast in de kopse veer en groef. Probeer de plank voorzichtig los te halen en eventueel wat meer ruimte te maken door een aantal extra planken op te schuiven. Wanneer dit echt niet lukt kun je voorzichtig de veer wegzagen.
Opnieuw monteren gaat precies andersom; plaats de plank terug, schuif alle clips weer terug op de juiste plek in de sponning en schroef deze opnieuw vast

Helemaal klaar om je eigen vlonder te bouwen?

Hieronder kun je de links naar de verschillende materialen in onze webshop vinden:

Rubberen tegeldragers
Grondboor

Hardhouten piketpalen
Hardhouten regels
Ipé buitenparket
RVS montageclips en schroeven
Hardhoutolie