Welke materialen heb je nodig om een vlonder te bouwen?

Fundering
Wanneer je een vlonder gaat bouwen is het belangrijk om hier een goede fundering voor te gebruiken. Het type fundering is afhankelijk van de ondergrond.
>
Ga je een vlonder bouwen op een harde ondergrond, zoals bijvoorbeeld een dakterras, dan is de fundering eigenlijk al klaar. Je kunt het regelwerk namelijk direct op deze tegels plaatsen met behulp van rubberen tegeldragers. 
> Ga je een vlonder bouwen op een zachte ondergrond, zoals bijvoorbeeld op zand, dan moeten er eerst piketpalen worden gezet om het regelwerk aan te kunnen monteren. Hiervoor worden vaak hardhouten palen gebruikt van 5×5 cm of 6×6 cm dik en ca. 100 cm lang. Deze piketpalen plaats je ongeveer om de 40-50 cm. Met deze piketpalen bepaal je direct hoe hoog de vlonder komt. De gaten voor de palen kun je maken met een grondboor.
We adviseren om altijd wat ruimte over te houden tussen de vlonder en de ondergrond, hierdoor kan het hout ventileren en zal het langer meegaan. Onder de vlonder wordt vaak worteldoek geplaatst om onkruidgroei tegen te gaan.

Grondboor
Azobé piketpaal 5x5x100 cm
Rubberen tegeldrager

Regelwerk
Zodra de fundering gereed is kun je aan de slag met het plaatsen van het regelwerk. Hiervoor worden vaak (hard)houten regels van ca. 45×70 mm voor gebruikt. Deze regels plaats je ongeveer om de 40 cm hart-op-hart afstand.
> Bij een vlonder op tegels plaats je de regels met behulp van rubberen tegeldragers direct op de tegels. Minimale hoogteverschillen kunnen nog worden weggewerkt door meerdere tegeldragers op elkaar te plaatsen. Het beste is om de regels op een aantal punten vast te maken aan de tegels, zo voorkom je dat balken los kunnen komen op het moment dat deze bijvoorbeeld nog werken of kromtrekken. Je kunt de regels bijvoorbeeld vastmaken aan de tegels met behulp van slagpluggen.
> Bij een vlonder op piketpalen zet je de regels met behulp van slotbouten aan de zijkant van iedere piketpaal vast. Wanneer de eerste en de laatste paal op de juiste hoogte staan kunnen ook alle tussenliggende palen worden vastgezet.

Azobé regels 45×70 mm.

Vlonderplanken
Als ook het regelwerk gereed is kunnen de vlonderplanken worden gemonteerd. Afhankelijk van de afmetingen van de vlonder kies je planklengtes die het beste uitkomen. Bij een wat kleinere vlonder kun je ervoor kiezen om dit uit één lengte te maken (afhankelijk van het actuele aanbod zijn vlonderplanken tot 610 cm verkrijgbaar). Wanneer je langere lengtes wilt leggen kun je dit uit meerdere planken doen. De naden tussen de planken kun je laten verspringen zodat er verband in de vlonder ontstaan, dit is mooier dan dat alle naden in één lijn liggen. 
Bij het monteren moet er ruimte tussen de planken blijven zitten zodat het hout de mogelijkheid heeft om te werken, bovendien kan regenwater makkelijker worden afgevoerd tussen de planken. Bij Ipé vlonderplanken kun je een tussenruimte van ca. 8-10 mm aanhouden.

Bevestiging
Het monteren van de vlonderplanken kan op twee manieren; zichtbaar of onzichtbaar:
> Zichtbaar kan dit met behulp van RVS 410 vlonderschroeven. Deze vlonderschroeven hebben een kleine kop die daardoor minder opvalt en mooier verzinkt in het hout. Gebruikt altijd schroeven van minimaal 2x de plankdikte, het liefst zelfs iets langer. Boor hardhouten planken altijd eerst voor, zo voorkom je dat de planken gaan splijten. Voor een mooi resultaat kun je de geboorde gaten eerst nog verzinken met een verzinkboor, zo valt de schroef helemaal netjes weg in het hout. De planken moeten per regel met 2 schroeven worden gemonteerd.
> Onzichtbaar monteren is mogelijk met zogenaamde kunststof vlonderstrips. Deze strips worden eerst aan de onderzijde van de vlonderplanken gemonteerd, vervolgens worden de planken omgedraaid en vastgeschroefd aan het regelwerk. Wanneer je gebruik wilt maken van onzichtbare montage is het heel belangrijk om het regelwerk op maximaal 35 cm hart-op-hart afstand te plaatsen! Hoe je dit onzichtbare systeem precies monteert kun je bekijken in de video hiernaast.

RVS 410 vlonderschroeven

Afwerking
Tijd voor de afwerking!
> De zijkanten van de vlonder kunnen worden afgewerkt met een kantplank. Meestal wordt daar ook een vlonderplank voor gebruikt zodat deze dezelfde uitstraling heeft als de rest van de vlonder.
> Wanneer je de vlonder niet verder behandeld zal deze na verloop van tijd gaan vergrijzen. Ipé staat bekend om de mooie egaal grijze kleur die het krijgt en wordt daarom vaak niet verder afgewerkt. Wanneer je de originele kleur van het hout wilt behouden kun je ervoor kiezen om de vlonder te behandelen met hardhoutolie. Afhankelijk van de weersinvloeden zul je de vlonder 1-2 keer per jaar moeten voorzien van een nieuwe laag olie.
Wanneer je de vlonder regelmatig (met name in het najaar) schoonveegt zul je minder last hebben van algen en groenverkleuring.

Tenco bangkirai olie voor hardhouten vlonders

Ben je na het lezen van dit blog helemaal klaar om je eigen vlonder te bouwen?

Hieronder kun je de links naar de verschillende materialen in onze webshop vinden:

Rubberen tegeldragers
Grondboor
Hardhouten piketpalen
Hardhouten regels of geïmpregneerde grenen regels
Ipé vlonderplanken
Vlonderschroeven (zichtbaar) of  Vlonderstrips (onzichtbaar)
Hardhoutolie